Living Statue

Een jubileum vieren, in eerste instantie ogenschijnlijk niets bijzonders… Een woord…  vaak een feestje en “that’s it”.

Maar dan ga je toch eens iets verder nadenken en de betekenis/ gedachtengang van zo’n woord eens opzoeken. Volgens Wikipedia is dat: “Een jubileum is een herdenking van een gebeurtenis die een bepaald aantal (meestal een veelvoud van 5) jaren geleden is. Bij een jubileum hoort een feest, dat bij de te vieren periode op bijpassende wijze wordt gevierd” .  Een jubileum blijkt toch wél iets bijzonders te zijn…  Als we deze betekenis eens verder uitpluizen en kijken wat de schutterij er aan doet om dit ogenschijnlijk “simpele woord” gestalte te geven:

“Een jubileum is een herdenking van een gebeurtenis die een bepaald aantal (meestal een veelvoud van 5) jaren geleden is”.

De schutterij herdenkt. We herdenken de oprichting in 1896. Dat is alweer 120 (een veelvoud van 5) jaar geleden. Dat is een héél eind, iets waar we als vereniging enorm trots op mogen zijn! Want in 120 jaar is er veel, heel veel gebeurd. En staan we nog steeds volop in de samenleving met een frisse, moderne, gezellige, respectvolle en sociale schutterij.

Dan het tweede stukje van de betekenis:

“Een jubileum dat op bijpassende wijze wordt gevierd”

Dat bijpassende kunnen we bij Onderling Genoegen wel. Het zou een feest moeten worden waarbij we diverse tradities in eren houden. Zo worden ons koningspaar en koning-der-koningspaar Theet en Annie van huis opgehaald.  En zal er Koning-der-Koning geschoten gaan worden. Aansluitend zal er een feestavond zijn met band: “Kiep  Movin”. Dit waren de ingrediënten om een geslaagd feest neer te moeten kunnen zetten. OG kennende, zou dat geen probleem moeten opleveren.

Dus met frisse moed starten met het jubileumfeest!

Verzamelen om 16:45/ 17:00 uur je hoort zo links en rechts van sommige kanten wat een beetje gebrom, wat een rare, vreemde, gekke, vroege tijd… Maar daar wordt door sommigen mooi op ingespeeld door te zeggen: “wen er maar vast aan, met de Duuvese Kermis dit jaar gaat ‘t ook zo”. “Je bent er, en op tijd, dus ’t is gelukt!”. Het is goed om te horen dat er al zo positief over de nieuwe invulling van Duuvese Kermis wordt gesproken. Duuvese Kermis 2.0 zullen we maar zeggen.

Dan gaat het fluitsignaal en voor je het weet staat iedereen in het gelid. Zelfs de jongste schuttertjes doen fanatiek mee. Dat beloofd wat voor de jeugddag op zaterdag 2 juli! (aanmelden kan nog steeds via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) Ook de volwassen schutters met houten geweren waren gisteravond volop aanwezig. Leuk dat ook deze traditie is voortgezet!

Dan vertrekken we als schutterij onder begeleiding van “onze” Liemers Harmonie Duiven naar het huidige koningspaar Eddy en Jeanne Peer en koning-der-koningspaar Theet en Annie van Diek. 

De oud-koningen die niet meer als functionaris binnen de schutterij actief zijn, hebben zich tijdens de rondgang verzameld in de OGTenT voor hét moment waar alweer 5 jaar op gewacht is: het Koning-der-Koningen schieten. Maar voordat de oud-koningen gaan schieten, eerst een groepsfoto bij de trap van de OGTenT. Een bijzonder moment want, 26 van de ruim 30 levende koningen gaan mee schieten. Geweldig om te zien dat er zoveel animo voor is! Het schieten dit jaar mag weer met de “ouderwetse” voorladers! Veel dank hiervoor zijn we schuldig aan de werkgroep (Frans Dieker, Piet Mathijssen, Henk Verhaaf, Gerbert Kampes, Reinhold Kelderman en Geert Roelofs) die dit mogelijk hebben gemaakt, er zijn echt héél véél uren in gaan zitten om de benodigde stukken in te vullen en te overhandigen om uiteindelijk de licentie te krijgen om te mogen schieten met zwartkruit. Hoe fijn is het dan, om dan met een jubileum als dit weer te mogen schieten met je eigen wapens. De wapens die de zo heerlijke kruitdampen en de mooie harde knallen over het plein verspreiden. Bij het eerste schot van Eddy Peer hoor je de toeschouwers genieten, genieten van al dat moois van onze voorladers. “Zo hoort het te zijn” was een opmerking van een toeschouwer. Helaas voor huidige koning Eddy, maar één schot met de voorladers, het openingsschot. Hij mag met het volgende jubileum over 5 jaar pas mee doen.

Dat onze oud-koningen nog steeds kunnen schieten, bewijzen ze op zo’n avond als deze maar weer even als ze met het 100e schot de vogel helemaal naar beneden hebben. Een spannende strijd, waarbij de vogel het goed vol wist te houden. Een kant werd steeds flink geraakt, waarop Mart Vermeulen vast gedacht moet hebben: “De vogel heeft ook nog een andere kant.” Want hij draaide de vogel 180 graden om! Dit leidde tot grote hilariteit bij de omstanders. Dan maar schieten op de andere kant, ook dit ging goed. Tot uiteindelijk Gradus Hugen aan de beurt was en de vogel helemaal los schoot, maar nog nét niet los genoeg. Nog een paar schoten en toen was het de beurt aan Toon Verschore. Hij wist met zijn schot de laatste resten van de vogel naar beneden te halen. Toon en Kinie Verschore zijn het nieuwe Koning-der-Koningspaar. Geen onbekende titel voor Toon, hij had deze titel 10 jaar geleden ook al in de wacht gesleept. Van harte gefeliciteerd!

Na het feliciteren is de prachtige, traditionele inhuldiging in de OGTenT. Een bijzondere vendelhulde namens onze jeugdvendeliers, hier lieten ze zien dat de schutterij nog steeds mee gaat met de tijd. Tijdens de inhuldiging hebben ze gevendeld op de prachtige klanken van Adele. Super gedaan!

Na de inhuldiging barst het jubileumfeest los met “Kiep Movin” en de aanwezige leden van de schutterij. Dat was een mooi voorproefje op de Duuvese Kermis 2.0. De andere opstelling zal hier zeker een bijdrage aan geleverd hebben. Een opstelling waar menigeen wat over gevonden heeft. Maar het resultaat mag er denk ik zijn. De muziek in een hoek, de “bar” weer open en een mooie plek voor het bestuur en onze koning met zijn gevolg. Ze zitten weer “ouderwets” op de troon. En iedere “kermistafel” weer een “eigen” plek. Je merkt dat de zaal zo langzamerhand vertrouwder wordt bij de leden en iedereen zijn eigen weg weer weet te vinden in het nieuwe gebouw. Of het nu aan de (grotere!) inhoud van de (plastic) glazen (bekers) lag of de opstelling weet ik niet, maar het was een zeer geslaagd feest.

Bedankt iedereen die voor én achter de schermen heeft meegewerkt aan dit mooie jubileumfeest!

Zo houden we binnen schutterij Ondeling Genoegen ook zo’n “simpel” woord als “jubileum” in ere en vieren we het jubileum op “bijpassende wijze” met een prachtig feest met hele mooie tradities!

Op naar het volgende jubileum in 2021, het 125-jarig bestaan.

Met schuttersgroet,
Pascal Sessink