Maarten 600x400

 

Toch wel een beetje een vreemde dag vandaag… ’t Voelt gek, maar ook vertrouwd…  Geen drukte rondom het kerkplein voor de taptoe van die avond… 

Andere band in de planning die vanavond het feest moet gaan maken… Wel het bekende geluid vanaf “De Woerd” voor de palen van de processie. Eerder dan voorgaande jaren, hoorden we vandaag de vertrouwde kerkklokken. Beieren… dé nieuwe traditie om de Duuvese kermis te laten starten. Een drietal mannen gaat helemaal naar boven de kerktoren in, om daar met de hand (!) de kerkklokken te luiden. De kermisexploitanten haasten zich naar hun attracties, omdat na het beieren ook de kermisattracties open mogen gaan.

Op het kerkplein staat de kogelvanger al enige dagen te wachten op vandaag, hét moment waarop de jeugd (en stiekem ook veel ouderen) op zitten te wachten: voor de eerste keer in de 120-jarige geschiedenis van de schutterij: het jeugd-koningschieten. De jeugdwerkgroep en werkgroep koningschieten zijn hier al een tijd heel druk mee geweest. Uitzoeken en aanschaf van nieuwe luchtdruk geweren, maken van een affuit voor het geweer, een jeugd-kogelvanger maken, testen van de vogel (welke houtsoort is het beste, hoe moet de vogel in elkaar gezet worden, hoe lang gaat het duren), jeugd-koningsattributen ontwerpen en laten maken, reglement maken, inhuldiging voorbereiden en dan misschien nog wel het belangrijkste: de jeugd-koningskandidaten werven. Gelukkig was dat héél snel geen probleem, want met negen vooraanmeldingen is de eerste keer jeugd-koningschieten op voorhand al een groot succes! 

Om 17:00 uur verzamelen de functionarissen, de schutters en jeugd-schuttertjes zich op het Remigiusplein. Maar er is vanaf vandaag ook een nieuw onderdeel binnen de schutterij: “jeugd-lee-enfields” een groep jongeren gaan vanaf vandaag mee als nieuw jeugd onderdeel binnen onze schutterij. Met een mooie rondgang door Duiven, waarin we ons als schutterij van onze beste kant laten zien, halen we ons koningspaar Eddy en Jeanne op. Bij aankomst bij de OGtent ontbinden we en maken we ons klaar voor het jeugd-koningschieten. 

Maar liefst 11 kandidaten strijden mee om de titel: Jeugd-koning(in) van Schutterij Onderling Genoegen. Dat belooft wat voor maandag tijdens het “grote” koningschieten zou je zeggen… Na de loting barst de wedstrijd los. Misschien door de zenuwen, misschien door het publiek dat in grote getale de wedstrijd volgt, hebben de jeugdschutters in het begin van de wedstrijd meer tijd nodig de vogel goed te raken. Maar dan is ook bijna elk schot raak. Met het 173e schot schiet Maarten Bodde de restanten van de kogel aan flarden. Een historisch feit: voor het eerst in de 120-jarige geschiedenis van onze schutterij hebben we een jeugdkoning. Enigszins beduusd neemt hij de felicitaties van het koningspaar Eddy & Jeanne Peer, en van de andere omstanders, in ontvangst. Leden van de Lee Enfield groep dragen hem op hun schouders de OGTent in. Heel sportief pakken de andere kandidaten het op: “er kan er maar één de winnaar zijn”. Met zijn jeugdkoningschap bewijst Maarten zijn klasse als het gaat om het schieten. Tijdens de ‘generale repetitie’, vorige week bij het sub jeugdkoningschieten was hij ook degene die de laatste stukken van de vogel kapot schoot. 

Na een prachtige inhuldiging met medewerking van onze eigen Liemers Harmonie is het aan de band Slamm om de aftrap te geven voor Duuvese Kermis 2016. De start van een meer dan gezellige feestavond, ruim 600 bezoekers maakten er in een mooi samenspel met deze band een spetterend feest van. Wat goed is om te zien, dat ondanks de gezelligheid, iedereen rekening houdt met de schuttersmis en processie de volgende ochtend. Een ieder past netjes op en komt weer veilig thuis na een zéér gezellige eerste kermis avond.