2013
Rene Frieling en Esmeralda van Ingen

Een fijne club met gezellige mensen

 

Uit de Schuttersproat-2014-32.pdf:

Een fijne club met gezellige mensen 

Als geboren Arnhemmer ben ik in 1983 in Duiven komen wonen. Door contacten via vrienden van mijn schooltijd, ben ik in aanraking gekomen met Duivenaren die naar de jaarlijkse kermis gingen. Dit was voor mij een nieuw begrip en ik werd uitgenodigd om tijdens de kermis aan hun tafel te komen zitten.

In 1988 ben ik dan ook lid geworden van de schutterij. Deze club van mensen, familie en vrienden, hebben mij met open armen ontvangen en het begrip kermisvieren bijgebracht. Ik vind het een fijne club met gezellige mensen, die naast het kermisvieren, ook als vrienden met elkaar omgaan. Aan deze tafel was Sjaak al schutterskoning geweest en er werd ook altijd besproken wie er zich nu kandidaat zou stellen als schutterskoning. Mijn vriendin, Esmeralda, moest eerst nog wennen aan het begrip kermisvieren. Maar werd na een paar keer mee te zijn geweest ook enthousiast van de kermis. Bloemen Ja en dan komen er toch ook de kriebels om een keer deel te nemen aan het koningschot.

Op de zondagavond werd er door Sjaak Kersten mij een bierviltje met het inschrijfgeld overhandigd, om aan het koningschot mee te doen, maar Sjaak ging er vanuit dat dit in 2014 zou gebeuren, maar zelf was ik in de veronderstelling dit jaar. Ik was van plan om aan het inschieten mee te doen , maar ik was daar samen met Ton Bouwmeester een week te vroeg. Dan moest het maar zo gebeuren, zonder inschieten. Want de zaterdag voor de kermis moest ik weer op de markt staan met de bloemenhandel. Door de bloemen ben ik ook met het bestuur in aanraking gekomen. Al jaren verzorg ik de bloemen voor de schutterij.

En dan ben je koning

De maandagmorgen was aangebroken. Ik heb mij zoals andere kandidaten ingeschreven voor het koningschot. Esmeralda heeft mij succes gewenst. Ik was in de veronderstelling dat het in de zaal omgeroepen zou worden. Ik moest worden opgehaald, want het prijsschieten was al begonnen. Men dacht, hij trekt zich terug. Maar nee hoor, ik zat in de zaal en had het niet gehoord. Daar sta je onder de vogel en dan moet het gebeuren. Mijn voorganger miste, ik was aan de beurt, en dan valt de vogel! Je komt in een roes, je hoort een gejuich en dan ben je koning.

Allemaal leuke dingen

Samen met Esmeralda op de schouders naar binnen. Alle mensen komen je feliciteren, er komt geen eind aan. Mooi, mensen die je niet eens kent, die toch naar je toe komen. Verder word je door het bestuur ingelicht over de gebruiken en wat ze van de koning verwachten. Wat alle verplichtingen zijn, maar ook de feesten. Het zijn allemaal leuke dingen. Je wordt door het bestuur op handen gedragen. Er was nog niets geregeld, maar dan komt de kermistafel in actie. Geweldig!! Wat zij allemaal regelen. Met steun van deze mensen kom je ’s avonds toch maar als mooi koningspaar voor de dag. Die avond werd de troon gevuld met familie, vrienden, kennissen en de kermistafel. Een geweldige avond. Op dinsdag kwam de schutterij met de harmonie en alle schutters bij je op bezoek om je in de koets op te halen. Er was een mooie barricade opgebouwd, het weer was schitterend, de vendelhulde een belevenis die ons bijblijft. De gehele schutterij kon buiten genieten van een drankje voordat we in de koets door het dorp teruggingen naar de schutterstent. Wij als koningspaar met onze jongste dochter in de koets, eerst langs het nieuwe Thuvine park waar we door het koningspaar van Thuvine met open armen werden ontvangen. En dan is het alweer woensdag, de schuttersavond met de jubilarissen en natuurlijk de overdracht van Frans Dieker naar Theo Bodde als nieuwe commandant van onze schutterij.

Het koningsjaar

Dan begint het koningsjaar met de nodige bestuursvergaderingen en activiteiten die bij het koningschap horen. De eerste verplichtingen waren het concours in Leuth met daar opvolgend het patroonsfeest van Gilde St. Remigius en niet te vergeten het afscheid van burgemeester Zomerdijk. We waren uitgenodigd door de hand en kruisbooggroep om hun jaarlijkse feestavond bij te wonen, wat ons als gezellig avondje is bijgebleven.

Het ging allemaal te snel

Het bestuur komt maandelijks bij elkaar, daar zit je als koning dan ook bij. Zo leer je veel over de dagelijkse gang binnen de schutterij en wat men allemaal hiervoor doet. Dit werd mij ook duidelijk tijdens de brainstormsessie, over de toekomst van de schutterij. Er werd gesproken over het vormen van werkgroepen, om de leden van de schutterij meer te betrekken bij de toekomst van de schutterij. Terugkijkend, wisten wij niet dat het zo mooi zou worden, maar het ging eigenlijk allemaal te snel. Esmeralda en ik hebben tot nu toe erg genoten van ons koningschap en wij verheugen ons nog op het vervolg van ons koningsjaar.

René en Esmeralda