2012
Wilco van Brandenburg en Anke Hubers

Foto koningspaar Wilco en Anke 600 x 400

 Hoewel we nu 10 maanden ervaring als koningspaar hebben...

Uit de Schuttersproat van Schuttersproat-2013-31.pdf

Wat is het jaar ongelofelijk snel voorbij gevlogen. Het lijkt een maandje geleden dat ik op de kermiszondagavond het merendeel van de aangeboden biertjes afsloeg: ik wilde met een vaste hand kunnen gaan schieten. En ik herinner de fratsen van de mannen van de vriendenclub, op maandagochtend. Traditiegetrouw beginnen we de maandagochtend met een gezamenlijk ontbijt van gebakken eieren, voordat we ons houten geweer omhangen. Ik had aangegeven niet mee teeten, wilde een uurtje langer slapen om zo fit mogelijk te zijn bij het koningschieten. De wedstrijdspanning voelde ik al toen ik opstond, maar dit sloeg om in zenuwachtig gesms naar de mannen. Vervolgens ben ik ze allemaal gaan bellen, omdat ik niets van ze hoorde: ze hadden gedaan alsof ze zich hadden verslapen... En bedankt!

Veel hoogtepunten voor ons dit jaar, en voor ons één persoonlijk dieptepunt. Nog geen maand na het weekend van het prachtige Schützenfest en federatief concours in Duiven kregen we volkomen onverwachthet bericht dat mijn schoonvader ongeneeslijk ziek was. Hij is begin november overleden. Anke heeft hem de laatste weken verzorgd, en in die tijd veel met hem gepraat, ook over het afgelopen schuttersfeest. Als import Duivenaar en nuchtere Groninger was het voor ons erg ontroerend te horen hoe hij het schuttersfeest had beleefd.
We kregen kippenvel toen hij zei: ‘volgend jaar augustus zal ik er niet meer bij zijn, maarik ben zó blij dat ik dit fantastische feest heb kunnen meemaken!’. Hoogtepunten waren er heel veel! Eén daarvan was het bezoek van het koningspaar in Duiven. We hebben ontzettend genoten van de ereplaats die we kregen bij het bezoek van Koning Willem-Alexander en KoninginMaxima. Met dank aan burgemeester Zomerdijk kon Fenna hier ook bij aanwezig zijn. Compleet met jurk, kroontje en boeketje, en lekker kinderlijk ontwapenend. Want toen Willem-Alexander haar een hand gaf en vroeg of ze haar bloemetje aan Maxima wilde geven, antwoordde ze nuffig: ‘Nee hoor, die krijgt ze niet, die hoort bij mijn jurk’. Hoewel we nu 10 maanden ervaring als koningspaar hebben, wennen een aantal zaken nog steeds niet. Nog steeds onderschatten we de tijd die we (en met name Anke) ’s ochtends nodig hebben om ons in de feestkleding te hijsen. Het gefriemel met zo’n corsage, verergerd door de tijdnood... Het feitdat ik nog steeds tijdens de bestuursvergaderingen door de voorzitter apart wordt welkom geheten, als koning. Dit terwijl ik al sinds de tweede vergadering volkomen op mijn gemak tussen de mannen zit ennet doe alsof ik verstand heb van de verschillende onderwerpen op de agenda…. Wat ook niet went is de gezellige derde helft na zo’n vergadering…, waarbij ik me iedere keer voorneem het deze avond niet zo laat te maken. Maar wat vooral niet went, en waarvan ik ook nooit zou willen dat het went, is het bijzondere gevoel dat ik krijg wanneer de koningsketting wordt omgehangen. Voor mij wordt dan de 117-jarige geschiedenis van de schutterij tastbaar. Overigens, als ie een paar uur omhangt ook voelbaar, hij weegt zo’n 5 kilo…. Schuttersvrienden en schuttersvriendinnen, langs deze weg willen wij jullie hartstikke bedanken voor jullie bijdrage, in welke vorm dan ook, aan een voor ons onvergetelijk mooi jaar! Wij wensen jullie een prachtige zomer toe, en tot ziens op het aankomende schuttersfeest! We gaan er met z’n allen weer een fantastisch mooi feest van maken! Wilco van Brandenburg & Anke Hubers