2010
Adrie Rouwenhorst en Yvonne Budel
 
Het 120e schot was voor mij en ik raakte de vogel die los van de pin kwam.

Uit de Schuttersproat-2011-26.pdf

 

Het is alweer het laatste weekend van februari. Het is een druilerige zondagochtend en mijngedachten gaan weer even terug naar het laatste weekend van augustus vorig jaar, het weer was toen trouwens niet veel beter…… Vrijdagmiddag, ik kwam thuis van mijn werk en daar hingen ze, 4 prachtige jurken en ik kreeg de boodschap mee: “ hij mag er nu wel een keer af hoor!” Twee keer eerder, in 2006 en 2007, had ik al mee geschoten maar zonder resultaat. De twee tussenliggende jaren moest ik verstek laten gaan i.v.m. een knie operatie en door ziekte van mijn schoonvader; je zou hem er maar afschieten en je dierbaren zitten ziek thuis. Dus2010 moest ons jaar worden... Op zaterdagavond naar de taptoe, voor ons altijd een gezelligbegin van de kermis. Ik zei nog uit de gein tegen Yvonne: “volgend jaar zitten wij daar”, en wees daarbij naar de ere tribune. We kwamen uiteindelijk na de tijd nog met een heel stelbij het CCOG terecht en onder het genot van een biertje kreeg ik een paar nuttige tips van Appie van Zanten, die bij het Gilde twee keer de koningstitel binnen sleepte.

Zondagochtend weer op tijd uit de veren om naar mijn zwager en schoonzus, Marco en Monique te gaan. Op de Ploen hebben we dan voor, tijdens en na de processie een gezellig samen zijn met de familie. Door het regenachtige weer was er een tent opgezet en dat was geen overbodige luxe. We lieten ons, na de processie, het eten en drinken goed smaken en togen daarna naar huis om ons voor te bereiden op de eerste ‘kermisavond’.

Met een vreemd gevoel liep ik s’avonds door de zaal, was het een voorgevoel? Veel bekenden kwam ik tegen en elke keer de vraag: “schiet je mee morgen”? Maandag morgen, ik was vroeg wakker, spanning, maar dat is gezond. Eten, douchen en op naar het CCOG om samen met alle andere schutters het koningspaar Geert en Kitty op te halen. Een mooie ambiance daar aan de Heilweg met koffie, bier en hapjes, alleen het weer had wat beter kunnen zijn.

Terug liep ik een eind op met Mike Hagen, mijn collega schutter. Allebei vonden we het jammer dat bij zo’n grote vereniging maar twee koningskandidaten waren. Terug in de zaal begon de spanning toch wel toe te nemen. Na de oproep en inschrijving voor het schieten moest het toen maar gebeuren. We werden succes gewenst door koning Geert en we begonnen. Het was een spannende strijd en bijna alle schoten waren raak zowel van Mike als van mij. Het 120e schot was voor mij en ik raakte de vogel die los van de pin kwam. Een vreemde gewaarwording want ik miste het juichen van de menigte om me heen. Omdat de vogel niet naar beneden viel was er twijfel, maar toen werd ik gefeliciteerd door koning Geert en het bestuur en dat was het moment dat ik besefte: ik ben de nieuwe koning. En wat er dan op je af komt is met geen pen te beschrijven.

We werden geïnstalleerd als nieuwe koningspaar en namen de felicitaties in ontvangst. Er wordt van alles in werking gezet, terwijl je dat zelf eigenlijk niet eens door hebt. We kwamen thuis en de attributen voor de barricade waren inmiddels al gearriveerd. Snel even wat eten en even alles op je in laten werken, rustig aan doen was er eigenlijk niet eens bij want je was al weer aan het voorbereiden op de avond, wanneer je voor het eerst als koningspaar de zaal in gaat. Het was een geweldig feest maandagavond en heel erg leuk en bijzonder om als koningspaar te mogen meemaken. Dinsdag morgen, de zon stond hoog aan de hemel, het beloofde een mooie dag te worden.

De schutterij, Lee-enfields, De Liemers Harmonie en alle schutters kwamen ons massaal van huis halen. Na de koffie, een mooie vendelhulde en een show van de Lee-enfields gingen we per koets, begeleid door onze eigen ‘bodyguards’ naar de parkflat van Thuvine en daarna door naar het CCOG.

De binnenkomst met het Wilhelmus wasfantastisch, kippenvel gewoon. Weer een prachtige dag waarbij de zus van Yvonne de eerste prijs voor het prijsschieten voor dames, in de schiettent van ‘Goudje’, voor de tweede keer op rij in de wacht sleepte. Maar wat gaat de tijd toch snel als het leuk en gezellig is! Woensdag overdag hebben we lekker rustig aan gedaan, beetje hangen op de bank om er s’avonds nog eens stevig tegen aan te kunnen. We werden weer onder begeleiding van de schutterij, ditmaal per auto, naar het CCOG gebracht. Wat een feest was het weer, in een woord geweldig!

Daarna kwam voor ons het concours in Lengel, dat deze keer in twee dagen verdeeld was. Zaterdag was er schieten voor de koningen en ook voor de koninginnen, en zondag de rest van de onderdelen. Dit was voor ons wel prettig, want we konden mooi een beetje bij alleonderdelen rondkijken zondags. Wij vonden het geweldig om in de koets door Lengel gereden te worden en dit hele gebeuren eens van dichtbij mee te maken.Ook het patroonsfeest van het Gilde was erg gezellig en het Nieuwjaarsbal was wederom een groot succes. Nu zijn we op de helft, maar er staan nog heel wat leuke dingen te gebeuren, met als hoogtepunt het 115-jarig bestaan op zaterdag 18 juni. Dit gaat vast en zeker ook weer een spetterende feestdag/avond worden en hopen op een grote opkomst zodat we met zijn allen dit jubileum kunnen vieren.

Tot ziens op 18 juni. Adrie en Yvonne Rouwenhorst