2009
Geert Gieling en Kitty Vermeulen


Dat zou toch mooi zijn als dat zou lukken.... bedacht ik me in het begin van 2009

Uit de Schuttersproat-2010-24.pdf


“Dat zou toch mooi zijn als dat zou lukken, bedacht ik me in het begin van 2009…” Al een paar jaar hadden Kitty en ik het erover gehad, dat ik het zou gaan proberen om koning te worden. De kinderen moesten in ieder geval alles bewust mee kunnen maken en tevens op dat moment vakantie hebben. 2009 was het eerste jaar dat deze mogelijkheden bood. In de zomer voorafgaand aan familie en vrienden verteld dat ik een poging ging wagen. Mijn zwager Jan Wieleman is koning geweest en mijn schoonvader idem dito. Wij wisten dus een klein beetje waaraan wij begonnen. In de weken voorafgaand aan de kermis de nodige voorbereidingen getroffen voor het geval dat...


Dan komt de kermis eraan. Ik weet nog dat ik vorig jaar bij de felicitaties aan Koning Hans met een grapje vertelde dat ik een jaar later de titel van hem zou overnemen. Op uitnodiging van Koning Hans zondagavond een gezellige avond aan de troon, maar op tijd naar huis. Dan, op naar de maandagmorgen. Prachtig weer, mooie ontvangst bij de koning en lekker dollen met Jan en alleman over wat komen gaat. En eerlijk is eerlijk, ik heb mezelf een klein beetje afgezonderd en aan het water gebleven. Het aantal potentiële deelnemers van de koningskandidaten ging (hoe dichterbij de kermis kwam) steeds verder omlaag. In eerste instantie circuleerden er vijf namen, later waren dat er nog maar twee. Gelukkig bleken er uiteindelijk drie serieuze kandidaten te zijn: Eddy Peer, Kees van de Water en ik. Een spannende strijd voltrok zich in een heerlijk zonnetje en de menigte van toeschouwers zwelde steeds verder aan. Bij het laatste schot ging door me heen: dit is de kans, nu missen betekent een jaar wachten. Voor dat schot was ik (voor deeerste keer die dag) bloednerveus. Het 73e schot bleek het koningsschot te zijn!
Op dat moment komt er een enorm euforisch  gevoel over je heen. Een enorme vreugdekreet en daarna de felicitaties van veel familie, vrienden, bestuur, functionarissen etcetera. Vervolgens op de schouders het CCOG in, de menigte tegemoet. Voor ons gevoel komen er daarna honderden mensen ons feliciteren. Geweldig lief allemaal. Ondertussen merken wij ook dat de steuntroepen aan het werk gaan. Vrienden regelen de jurk voor ’s avonds. Familie regelt al iets voor aan de Heilweg. Na het afscheid van Hans en Annette als koningspaar installeert de burgemeester ons en wenst ons en onze kinderen een mooi jaar. Wauw!

Op maandagavond bouwen wij met zijn allen een prachtig feest. Het is een indrukkend gezicht om vanaf de troon te zien hoe wij in Duiven met zijn allen het CCOG op de kop zetten. Wij ontwaken al weer vroeg op de dinsdag, de stoet is in aantocht. Ook nu is het prachtig weer. Al vroeg komt Gradus Hugen op de fiets aangereden, snel gevolgd door een aantal andere leden van de Schuttersraad. De heren vinden een plaats aan een zitje onder de notenboom. Wij horen de muziek al, de schutters komen eraan. Een indrukwekkend gezicht. Wat er dan gebeurt hadden wij niet verwacht. Alle schutters maar ook koetsen en auto’s draaien de oprit op en vinden een plekje in het weiland. Terwijl onze buurman (tevens voorzitter) ons komt ophalen voor de gebruikelijke serenade missen wij onze oudste dochter. Het geheel brengt een prachtige serenade. Het programma moet door, maar ik ben niet blij. Jade is weg en wij weten niet waar naartoe. Wij drinken een kop koffie met het bestuur, familie en de buurt en vervolgens is het alweer opstellen, want het is een eindje stiefelen naar het CCOG. Als wij op het kruispunt komen op de Eltensestraat snappen wij waarom Jade er niet bij was. Een mooie stoet van pony’s en amazones van rijvereniging de Boleemruiters gaan de stoet verder mee begeleiden met een mooie corsage aan de hoofdstellen. Prachtig gezicht.

Na het bezoek aan de parkflat van Thuvine gaan wij door naar het CCOG. Een indrukwekkende binnenkomst! Wij maken er een gezellige middag van en ook de avond is he t beregezellig. Het bestuur zorgt nog voor een muzikale huldiging die avond, door ons met een speciaal lied toe te zingen. De woensdag is een beetje uitrusten en enorm nagenieten met zijn allen van wat er de laatste dagen allemaal is gebeurd. Maar toch ook al weer voorbereiden op de Schuttersavond. Wij worden met de koets opgehaald door Jan Jansen en Martien Vermeulen en zullen op de rotonde bij de Visserslaan de stoet van Schutters tegemoet rijden .Zo gaan wij samen richting het CCOG. Ook nu weer een verrassing want ditmaal rijdt onze jongste dochter Didi met haar pony en het paard van Kitty met amazone Susan voorop in de stoet. Met een perfecte timing sluiten wij aan bij de schutters.

Na de nodige huldigingen op de woensdag maken wij er nachtwerk van. Knap dat Commercial Break ook aan het einde van de 4 dagen nog steeds de spirit heeft om er weer een uniek feest van te maken. Onze families steken het nodige siervuurwerk af en het is over voor 2009. Een heerlijk gevoel overheerst. Dan al heel snel naar het federatief concours in Loil. Ome Geert Vermeulen is dan nog Koning van Schutterij EMM uit Groessen. Het is niet de enige bekende die wij zien. Heel apart, ik ben geboren in Loil. Mensen langs de kant hoor je af en toe zeggen.”O is dat een jong van Jan & Dien Gieling”. Een mooie dag! Als schutterij hebben wij goed gescoord die dag. De prijs voor de algemene overwaardering, en sowieso is het weer apart om in de koets te zitten. Wij sluiten af met een lekker biertje aan de bar met mijn neef Bertus Gieling die commandant is van de schutterij in Nieuw- Dijk. Broers van Bertus komen al een paar jaar naar de kermis in Duiven en wij spreken af in 2010 op de zondagavond een familietafel op de troon erbij te maken voor de familie uit Didam. Wij verheugen ons er nu al op! Het patroonsfeest van het Gilde St. Remigius volgt, wij brengen een serenade aan de familie Hugen die 50 jaar getrouwd is en zo gaan wij het jaar 2009 uit. Ondertussen zit je als koning  ook in het bestuur. Mijn waardering voor al die mensen die het mogelijk maken dat Onderling Genoegen als vereniging draait. Je krijgt als bestuurslid van ‘binnen uit mee’ wat er allemaal bij komt kijken. Je beseft bijvoorbeeld als normale schutter niet dat je al in 2009 de start maakt met de voorbereiding om uiteindelijk op 6 september 2012 een goed federatief concours te kunnen organiseren. Op 9 januari volgde het nieuwjaarsbal. Anders van opzet dan voorgaande jaren en gezien de vele positieve reacties een prima zet. Laten wij het er maar op houden dat zo’n avond eigenlijk best wel te vergelijken is met ‘een kleintje kermis’. Het voorjaar is aanstaande en daarmee komen ook weer de nodige activiteiten voor ons als koningspaar. Gewoon hartstikke leuk. Speciaal wordt in ieder geval ook het kringconcours in Groessen in juni van dit jaar. Vorig jaar in mijn geboorteplaats op concours en daar waar ik getogen ben in 2010, uniek!

Daarover de volgende keer in de Schuttersproat meer.

Geert en Kitty Gieling.