2007
Sjaak Kersten en Carla van Diek

Iemand uit een echte schutterfamilie, hoor ik ergens achter me...

Uit de Schuttersproat-2008-20.pdf
Na een goed half jaar koningschap van Schutterij Onderling Genoegen is het mooi om alles de revue nog eens te laten passeren. Je maakt zo ongelofelijk veel mee dat het moeilijk is om alles op één pagina te beschrijven. Na een aantal jaren het voornemen te hebben gehad om mee te strijden om het koningschap, maar door diverse omstandigheden weerhouden, was 2007 het moment om er echt voor te gaan. Als je op de maandagmorgen wakker wordt kijk je elkaar aan en de blik in de ogen zegt dan genoeg: we gaan ervoor!

Wat is het dan geweldig als het ook lukt. Het moment dat de vogel van de pin valt vergeet je nooit meer, de ontlading bij familie en vrienden is groot. Je merkt dat het je gegund is, iemand uit een echte schuttersfamilie hoor ik ergens achter me. Mijn vader, vooral bekend geworden als voorzitter van de schutterij, koning in 1969. Mijn broers en neefjes actief bij de altijd met de schutterij verbonden Liemers Harmonie en zelf Lee-endfield schutter en actief achter de schermen bij de schutterij, dan klopt die uitspraak helemaal.

Ook Carla komt uit een familie waar het kermisbloed altijd stroomt. Haar vader Wiet van Diek was koning in 1981 en haar opa Teun Gerritsen in 1936. Nu even terug naar het koningschap: het is een geweldig moment als je geïnstalleerd wordt en ook werkelijk de koningsketting om je schouders hebt hangen. Ook al is dat een behoorlijk gewicht, ik heb het geen moment als last op de schouders ervaren. Zeer zeker niet als ik zie wat een groot plezier Carla, de familie en vrienden ook aan dit koningschap beleven.

Op dinsdagochtend word je thuis opgehaald door de schutterij. Dat is aan "onze kant van het spoor" nog niet zo bekend maar we hebben er veel leuke reacties op gehad. Daarna in de koets naar Thuvine om een serenade te brengen, en weer naar het C.C.O.G. om het feest voort te zetten. Het moment van binnenkomst onder begeleiding van het Wilhelmus is erg bijzonder; moet je meegemaakt hebben. Op de dinsdagavond hebben we een leuke serenade van het bestuur in ontvangst genomen wat te maken had met mijn grote hobby: het zeevissen. Op woensdag, de schuttersavond, zijn we weer door de schutterij opgehaald. De stoet was deze keer een beetje langer omdat onze kermistafel een speciaal tintje aan ons koningschap wilde geven. Ze hadden een boot op een tracktor met aanhanger gemonteerd, de heren waren als visser en de dames als verpleegkundige verkleed. Onze kinderen hebben de tocht naar het C.C.O.G in de boot volbracht.
Op de schuttersavond mag je de onderscheidingen uitreiken aan de jubilarissen, verder was het bijzonder dat we ook Ierse gasten hadden die zoals ze bekend staan met volle teugen hebben genoten van het feest.

Dan is de kermis voorbij en maak je je op voor een optreden met de schutterij in het Belgische Mechelen. Daar hadden ze geen ere wijn maar een lekker Mechels biertje, Margrietje genoemd, tijdens de bijeenkomst op het stadshuis met alle Gilde koningsparen. Het was een geweldige dag, met mooi weer, waar we wederom als schutterij het "schoonste inkomen" hebben behaald. Wat daar verder allemaal is gebeurd, heeft u in diverse kranten kunnen lezen.

Daarna zijn we naar het patroonsfeest van het Gilde st. Remigius geweest waar Carla bij de schietwedstrijd een gedeeld eerste plaats heeft behaald. Ook zit je als koning het gehele jaar in het bestuur en heb ik een HEI-dag mee mogen maken. Op die dag wordt er nagedacht over de toekomst van de schutterij en komen er diverse onderwerpen aan de orde. Één daarvan gaat het komende jaar als project "Dames lid van de schutterij" onderzocht worden. Het is zeker interessant om als deelnemer in het bestuur maandelijks te mogen meedenken / -praten over de gang van zaken binnen de schutterij. Dan merk je dat het niet alleen de kermis is waar het om draait.

Het nieuwe jaar als koningspaar begonnen met de Nieuwjaarsinloop, lekker gezellig even bijpraten met leden van de schutterij. De dag erna waren we uitgenodigd om als koningspaar de Nieuwjaars- receptie van het Gilde st. Remigius te bezoeken. Daar kregen wij door de voorzitter het eerste kaartje voor de Hollandse Avond op 17 mei uitgereikt. Dit was in een notendop het eerste half jaar van ons koningschap. We hebben nog een aantal activiteiten op de agenda staan waar we met plezier naar uitkijken. In de volgende Schuttersproat zult u daar onze belevingen van kunnen lezen.

Met vriendelijke schuttersgroet,

Sjaak en Carla