2006
Johan Tilleman en Annemiek Visser

  "Eindelijk Schutterskoning!
Dat waren mijn eerste woorden

Uit de Schuttersproat-2007-18.pdf

 

Dat waren mijn eerste woorden die ik in mezelf uitsprak toen ik de vogel naar beneden wist te halen. We kijken nu al terug op een heel mooi half jaar koningsschap van Onderling Genoegen. De maandag begon met zeer slecht weer op het kerkplein en bij de koning thuis aan de Woerdstraat. Ik wilde die dag mee gaan strijden voor het koningsschap, dit voor de vierde maal achter elkaar. Het prijsschieten ging vanwege het slechte weer niet door. Voor het koningsschieten hadden zich 5 kandidaten opgegeven. Tijdens de loting trok ik nummer 5. Het koningsschieten was een mooie strijd, met een spannend eind. Nummer 1, Hans Kersten, schoot de vogel helemaal in stukken, er bleef nog een klein stukje hangen op de pin. Met nog 3 man voor me dacht ik dat ik het dit jaar wel weer kon vergeten. Maar de schutters misten het doel.
Bij het omroepen van mijn naam dacht ik, het is nu of nooit meer. Toen het schot gevallen was, keek ik nog eens goed naar de kogelvanger. Ik hoorde het gejuich van het publiek. En toen wist ik het : eindelijk ik heb hem.
Vanaf dat moment laat je alles maar over je heen komen.

De installatie van het koningsschap was voor ons toch een bijzonder moment, wij namen het namelijk over van onze vrienden Eddy en Ans Boss. Als je dan aan het einde van de middag thuis komt, heb je even rust om bij te komen. Deze tijd is niet lang, want buiten zijn de buurt en de vrienden al weer druk bezig om de barricade op te bouwen. Al het andere wat gebeurde schrijf ik in de volgende Schuttersproat.
Alleen over ons eerste ‘naar buiten treden’ als koningspaar op de woensdagmiddag, direct na de kermis wil ik nu een stukje schrijven. Wat ik die middag heb meegemaakt zal mij nog lang bij blijven.
Samen met het dagelijks bestuur en burgemeester Zomerdijk gingen we naar Willem Vuulink.
Willem Vuulink in de leeftijd van 98 jaar is 80 jaar lid van onze schutterij.
Tijdens de huldiging genoot hij met volle teugen van alle belangstelling die er voor hem was.
Alle verhalen die hij van vroeger vertelde rond het hele kermis gebeuren en de processie vond ik schitterend.

Zijn woorden "Schutters zijn niet vies van een feest" spraken mij erg aan.

Tot slot wil ik het bestuur en de vriendengroep alvast bedanken voor hun inzet die zij hebben getoont in dit eerste half jaar koningsschap.

Johan en Annemiek Tilleman