2015 join site 1

Wat krijg je wanneer een grande dame van zeker 93 jaar oud en een meer dan krasse knar van bijna 120 jaar met elkaar het bed delen……?

Juist, kinderen! En zoals het deze generatie betaamt: veel kinderen, maar liefst 49!

Deze kinderen namen gisteren enthousiast deel aan de jeugdschuttersdag “Join LHD & OG”, georganiseerd door Liemers Harmonie Duiven en Schutterij Onderling Genoegen.

Onder begeleiding van ruim 30 vrijwilligers hebben ze in verschillende workshops van 40 minuten geoefend in vendelen, geweer- & boogschieten, marcheren & exerceren en muziek maken op blaas- en slaginstrumenten. ‘Dagvoorzitter’ Eric Klappers trapte om half 3 af door de kinderen welkom te heten en het programma van de middag uit te leggen. Het was een inspirerend gezicht te zien hoe ze vervolgens met veel inzet hun best deden tijdens de workshops. Het harde werken zorgde voor grote eetlust, en toen tegen half 5 de kinderen alle workshops hadden afgerond, gingen de friet en snacks er prima in. Dit alles onder het toeziend en goedkeurend oog van de nestors van beide verenigingen, Jan (LHD) en Gradus (OG) Hugen. Aan de lange tafels werd gezellig gelachen, gekletst en gegeten, en het was niet moeilijk voor te stellen dat deze groep over een jaar of 15 de bakjes frites zal hebben vervangen voor een goed glas bier.

2015 join site 3

Uiteraard hoort bij een jeugdschuttersdag ook een jeugdkoning en jeugdkoningin. De workshops hebben de kinderen in drie verschillende leeftijdscategorieën gevolgd. Zowel de jongen als het meisje dat van iedere leeftijdsgroep tijdens de workshop geweerschieten het meeste aantal punten had geschoten, waren kandidaat voor het jeugdkoningschieten. Onder grote belangstelling van ouders, opa’s en oma’s en natuurlijk alle andere kinderen gingen Aimy Rietbergen, Suzan Klappers en Maybritt Bomers bij de meisjes en Hessel Brinkman, Nout Mathijssen en Rick van Huet bij de jongens met elkaar de strijd aan. Zoals bij het echte koningsschieten waren ook hier de kandidaten aan elkaar gewaagd, maar na de spannende wedstrijd bleken Maybritt en Rick het beste geschoten te hebben. Schutterskoning Eddy Peer installeerde onder tromgeroffel het jeugdkoningspaar door het omhangen van een herinneringsmedaille. Koningin Jeanne Peer verraste het jeugdkoningspaar, dat duidelijk onder de indruk was van alle egards, met een corsage voor Rick een boeketje bloemen voor Maybritt. Het feest was compleet door de boekenbonnen voor het koningspaar, beschikbaar gesteld door Boekhandel Meijer en Siegers uit Oosterbeek. Na een vendelhulde en het ‘Lang zullen ze leven’ door de Harmonie vertrok de stoet voor een optocht door Duiven. Zowel tijdens de huldiging als in de optocht lieten alle kinderen zien wat ze tijdens de middag geleerd hadden, en liepen ze mee als mini Lee-Enfield, jeugdvendelier of jeugdslagwerker. Het koningspaar voor deze dag hoefde uiteraard niet te lopen, zij zaten glunderend in de ponykoets.

2015 join site 2

Iets na half 7 werd deze prachtige middag afgesloten. De grande dame en krasse knar kunnen terugkijken op een fantastisch evenement! Uiteraard hopen we dat de ‘nakomelingen’ nog eens komen kijken en meedoen tijdens een repetitie van LHD en/of OG of aanwezig zijn op de terugkomavond op 24 november.

Heel veel mensen hebben hard gewerkt deze middag tot zo’n geslaagd evenement te maken. We bedanken Duivense uitdaging en MKB Duiven voor de sponsoring van de shirtjes, Jumbo Supermarkt Gradussen voor het beschikbaar stellen van limonade en snoepgoed en de medewerkers van de OGTenT voor hun inspanningen. Verder alle vrijwilligers van de schutterij en de Liemers Harmonie die de kinderen op enthousiaste wijze de workshops voor de kinderen hebben begeleid. Brian van Diek zorgde wederom voor de mooie flyer. En ten slotte de organisatie van deze dag: Simone de Wild, Susan Willemsen, Pascal Sessink, Eric Klappers en Frans Dieker. Maar vooral alle 49 kinderen die zorgden voor een actieve en erg gezellige middag!

Maar foto's van deze middag: zie de fotopagina.