Uit de schuttersproat van april 2014:

13 jaar de Schuttersproat opmaken

Veel van de Schutterij-leden kennen mij waarschijnlijk niet. Maar ik maak sinds 13 jaar de twee-jaarlijkse Schuttersproat. Het begon toen mijn vader, Toon Verschore, vroeg of dat iets voor mij zou kunnen zijn. Henk Verhaaf (toen een van mijn buren) vroeg tijdens de kermis in 2000 aan mij of ik de Schuttersproat wilde opmaken.

 Ik maakte al het taptoe-boekje van de Liemers Harmonie Duiven en zo kwam het balletje aan het rollen.

Op mijn 16e kwamen we met ons gezin in Duiven wonen. Als geboren en getogen Arnhemse was het wennen aan de tradities in Duiven. Mijn vader was al ingeburgerd, werkte in Duiven en was hier lid van de muziekvereniging. Toch vond ik hier snel mijn draai en inmiddels ben ik alweer bijna 27 jaar gelukkig samen met een Duivenaar, RenĂ© Roording. Samen hebben we twee kinderen, Hilde van 14 en Lucas van 12. Maart 2001, nummer 6. Dat was het eerste nummer door mij opgemaakt. 

De redactie bestond toen uit Piet Mathijssen, Geert Roelofs en Carla Verhaaf. Bij nummer 7 kwamen Ben Berends en ik daarbij. Carla Verhaaf stopte. En zo is de samenstelling al 13 jaar. De mannen zorgen voor de kopij en het beeldmateriaal. Ongeveer een maand voordat de Schuttersproat uitkomt komen we samen en wordt doorgesproken hoe het volgende nummer er uit moet komen te zien. En ik ga aan het 'knippen en plakken' om het tot een krant te smeden die (hopelijk) lekker leest. Als ik zo blader door 13 jaar Schuttersproat zie ik dat er wel wat veranderingen zijn geweest. Niet alleen kwa vormgeving maar ook de inhoud is meegegaan met de tijd. En dat is ook goed, want hoe belangrijk tradities ook zijn, de wereld om ons heen verandert. Als het goede maar behouden blijft en volgens mij doen we daar alles aan. Naast deze krant maak ik maandelijks ook samen met nog een ouder met veel plezier het clubblad van korfbalvereniging Duko, waarvan mijn dochter sinds haar 6e lid is. Ik zit inmiddels zelf in een recreantenteam waar we elke week lekker bezig zijn en het heel gezellig hebben. Gezelligheid is erg belangrijk en dat vind ik ook bij de redactie van de Schuttersproat, dus ik ga nog wel even door. Misschien kom ik dit jaar weer eens kermis vieren, voor de gezelligheid . Esther Roording