Schutterij Onderling Genoegen wil graag de verhalen van haar schutters ophalen en met jullie delen. Daarom houden we maandelijks een interview met afwisselend een oud-koning, een geuniformeerd lid en een ‘kermisschutter’.

Bennie Nijland2

Bennie Nijland, samen met Grada Hammink het koningspaar van de schutterij in 1976, inmiddels bijna 40 jaar geleden bijt het spits af.

Uiteraard is Bennie Nijland (81) geen onbekende in Duuve. Begonnen met een tankstation op De Droo, is hij begin jaren 70 verhuisd naar de huidige locatie op de Kastanjelaan, waar zijn zonen het bedrijf hebben voortgezet en uitgebreid.
Bennie begint te glunderen als het koningsschieten ter sprake komt. “Ome Bertus Meister was in de familie al een keer koning geworden, en ik wilde ook. Ik had de jaren daarvoor al mee geschoten voor het koningschap, maar de eerste 2 jaar lukte het niet. De derde keer, in 1976, was het wel raak. Zenuwachtig was ik niet, welnee, we schoten met een man of 5, ik dacht dat Jan Gerritsen er een van was.”

Bennie vertelt dat ze een prachtig koningsjaar hebben gehad, waar hij, als hij er op terug kijkt, het niet anders zou willen beleven. Dat begon al op de maandagochtend, bij het afhalen. “De nieuwe wasstraat, net in gebruik, werd verbouwd tot de bar, waar de dorstige schutters hun biertje konden halen”. Het feest was nog in de oude lappentent, met een volle troon. Van het koningsjaar is hem vooral bijgebleven het federatieve concours in Nijmegen, “prachtig al die verschillende schutterijen met hun koningsparen”, en het kringconcours waar Bennie nog de tweede prijs schoot.

Bennie Nijland is al vanaf zijn zestiende lid van de schutterij. Hij vertelt: “dat ging automatisch, mijn vader zei dat ik lid moest worden. Er was in die tijd, we hebben het begin van de jaren 50 hè, niet zoveel. Je had de muziek, voetbalvereniging DVV en Onderling Genoegen. De schutterij was niet zo groot, niet zo groot als het nu is. Omdat we vlakbij het CCOG wonen, trekt bijna ieder jaar de schutterij door de Kastanjelaan. Als ik zie hoeveel schutters er nu meelopen, een prachtig gezicht. Ook de muziek van de Liemers Harmonie is prachtig”.

Hij vertelt verder dat hij er iedere maandag met het schuttersfeest bij is. Bijpraten met oude bekenden, en de glazen blijven dan komen. Dan komt het ook heel af en toe voor “da’k iets te veul gepruuf heb”.

Op de vraag wat er in die bijna 40 jaar veranderd is begint Bennie als eerste over de aanstaande verhuizing naar de OGTent. “Het is toch een stuk traditie, het CCOG, en ik ben benieuwd hoe dat nu gaat. Zouden de omwonenden geen last hebben van het feestgedruis?”. Verder vindt hij het mooi dat er steeds meer jeugdleden zijn, en jongeren die het schuttersfeest vieren.
Hij besluit: “de schutterij is een prachtig gebeuren, vol met tradities en gezelligheid. Ik ben blij dat ik dit heb meegemaakt als koning!”

1976 Bennie Nijland