Koningsschieten

Het koningsschieten is een oud gebruik dat voorkomt in grote delen van Europa. In veel plaatsen is het verbonden met en wordt het georganiseerd door een schutterij. Zo ook in Duiven, op de kermismaandag. Voor veel leden van de schutterij is het dan ook de belangrijkste dag van het schuttersfeest.  

Op deze drukste dag van het schuttersfeest verzamelen zich ’s ochtends, naast de geüniformeerde leden van de schutterij, honderden kermisschutters bij de OGTenT. Na het ophalen van het ‘oude’ koningspaar, begint om 12 uur het prijsschieten op de houten vogel. Nadat de prijzen zijn gevallen, maar uiterlijk om 13 uur begint onder het toeziend oog van het wereldlijk (burgemeester en wethouders) en kerkelijk (pastoor en/of diaken) gezag, en onder grote publieke belangstelling de kandidaten met hun wedstrijd. 

In het begin is de stemming vaak ontspannen en hebben de kandidaten interactie met het publiek. Naarmate de wedstrijd vordert, en de vogel meer en meer wankelt bij ieder schot dat raak is, neemt de spanning toe. Waar de ‘oeh’s en ‘aaah-s’ vanuit het publiek toenemen, worden de kandidaten stiller en meer gefocussed. Het uiteindelijke koningschot, het schot waarmee de laatste resten van de houten vogel vallen, is een mengeling van goed mikken en het best de zenuwen in bedwang houden. 

De kandidaat die het koningsschot lost, wint het koningsschieten en bekleedt een jaar lang de belangrijkste functie binnen de schutterij. Na de eerste felicitaties wordt de nieuwe koning en zijn partner op de schouders de Schutterszaal van de OGTenT binnen gedragen. 

Onder grote belangstelling wordt vervolgens de nieuwe koning met ceremonieel vertoon gekroond. Onder de klanken van het Wilhelmus wordt de koningsketting van de oude koning overgeheveld naar de nieuwe koning, met behulp van de sabels van de officieren van de schutterij. Vervolgens wordt het koningsschild overgedragen en krijgt de nieuwe koningin het kroontje van haar voorganger. 

Het nieuwe koningspaar vertegenwoordigt het komende jaar de schutterij bij concoursen en officiële gelegenheden. Tot de kermismaandag van het volgende jaar, want dan verzamelen zich ’s ochtends, naast de geüniformeerde leden van de schutterij, honderden kermisschutters bij de OGTenT….. 

Ben je nu ook nieuwsgierig naar het koningschap?
Lees hier de reglementen waaraan je moet voldoen of kijk het draaiboek koningspaar eens door.