Piassen

Onderling genoegen heeft meestal 3 piassen die door het uithalen van allerlei grappen het publiek en uiteraard de schutters vermaken. Een goede pias maakt buitelingen en kan soms dingen uithalen waar meestal niemand op verdacht is.


Nadat er sinds 1949 geen piassen meer waren geweest maar er wel weer meer bekendheid aan het begrip pias werd gegeven, kon onze schutterij eigenlijk niet achterblijven. Na goed overleg met indertijd G Hugen(oud pias) en Oma en Thea Lap, werd er aan Evert Brussen, toen nog Lee enfield, gevraagd of dat niet iets voor hem was.

Evert kon dit wel waarderen en zoals hij toendertijd zelf aangaf, had hij de heer Wiendels uit loil, lid van de schutterij uit nieuw dijk dit ook zien doen. Zodoende leek het hem wel mooi werk, als pias op te kunnen treden tijdens concoursen en kermissen.

De piassen moesten gesminkt worden maar door wie…..? Theo Janssen en Thea Lap, bedachten een ontwerp en voerden dit uit met de kleuren van onze schutterij. Blauw, rood en wit. Deze traditie wordt nog steeds voortgezet door Angelique Brusse.

Het sminken kost best wel even tijd, ruim een uur en voor een kermis of concours zijn er dan de nodige spanningen.

Met concoursen eerst een kop koffie of tijdens de kermis op maandag en Dinsdag een uitsmijter.

Dit geeft uiteraard genoeg energie om kattekwaad uit te kunnen halen is ons verteld.