Vendeliers

Het vendelen is al een eeuwenoud gebruik. Historici vermoeden dat het rond het jaar 1500 is ontstaan. In onze schutterij is het één van de oudste onderdelen: sinds 1924 wordt er binnen Onderling Genoegen gevendeld. 

De huidige groep vendeliers is een mooie en hechte groep waar de gezelligheid voorop staat. In deze groep weten zowel jeugdvendeliers als seniorenvendeliers elkaar te vinden. 

In een schuttersjaar wordt er in wedstrijdverband drie keer opgetreden, te weten: 

  • bij het Gelders Kampioenschap indoorvendelen
  • de Kringdag De Liemers
  • de  Federatieve schuttersdag.

Tijdens deze wedstrijden laten de vendeliers zich van hun beste kant zien, hetgeen ook blijkt uit de resultaten. In de afgelopen jaren staan diverse eerste prijzen en ook Gelderse kampioens titels op naam van onze vendeliers. Zij zijn dan ook graag geziene gasten bij deze wedstrijddagen. 

Naast de wedstrijden zijn de vendeliers actief tijdens de kermis, de aubade en het defilé bij Koningsdag, Dodenherdenking, bij serenades  en huldiging van jubilarissen. 

Op dit moment  kent Schutterij Onderling Genoegen 3 groepen vendeliers: 

  • Aspiranten, jongens en meisjes van  7 tot 13 jaar
  • Junioren, jongens en meisjes van 13 tot 18 jaar 
  • Senioren vanaf 18 jaar 

Naast het klassiek vendelen  word er door de aspiranten– junioren en senioren korpsshow gevendeld. Er zijn 3 junioren  vendelier die actief acrobatisch vendelen (solovendelen) en daarmee ook regelmatig in de prijzen vallen. 

Ook voor vendelen geldt: oefening baart kunst. in de maanden januari tot en met Mei zijn de oefenavonden voor alle groepen op zaterdagavond van 18.30 uur tot 20.00 uur. 

De instructie tijdens deze oefenavonden worden verzorgd  door onze vendelcommandanten Johan Vermeulen en Rudie Peer. Zij worden geassisteerd door het vendelcoreteam bestaand uit seniorvendeliersWilbert Staring geeft instructie voor individueel acrobatisch vendelen. 

Heb je interesse en/of wil je een keer komen kijken dan ben je van harte welkom op onze oefenavonden in de sporthal van het Candea College aan de Eltensestraat 8 in Duiven. Je kunt natuurlijk vooraf ook contact opnemen met Geert Roelofs (g.roelofs98@upcmail.nl )